31.12.2014

Tänään viimeinen - huomenna ensimmäinen :)

Vuoden viimeinen päivä. Tämä on se päivä jolloin annan itselleni vielä luvan olla joulun jäljiltä laiska ja herkutella kaikkea mitä nenän eteen osuu, ei tarvitse lähteä hikilenkille, otetaan iisisti vaan koko päivä ja nautiskellaan.

Mutta huomenna, silloin alkaa taas uusi aika ja pistetään kaikki asiat taas ruotuun. Herkkujen syönti lopetetaan kokonaan, ruokailut muutetaan kevyemmiksi, liikuntaharrastus taas jatkuu uudella teholla, pidetään itsestä huolta aivan eritasolla kuin aiemmin. Rakastan tätä tunnetta kuinka odotan jo huomista. Kaikki vanhat vuoden pölyt saa pois harteilta ja alkaa ihana uusi jännittävä vuosi! Energiaa on enemmän kuin pienessä kylässä toteuttamaan kaikki nämä asiat joita suunnittelen :)


Tämä blogini on nyt ollut muutaman kuukauden pystyssä ja kiitän teitä kaikkia lukijoitani siellä ruudun toisella puolella! Vielä tämä homma on itselläni hiukan lapsen kengissa ja opin tästä hoimmasta koko ajan jotain uutta. Yritys on kuitenkin kova saada tästä sivustosta toimiva, selkeä, rento ja ennenkaikkea apua antava.

Toivoisinkin, että ottaisit osaa tulevan vuoden suunnitelmiin. Kirjoittaisit joko kommenttilootaan tai yhteydenottolomakkeen kautta, mistä haluaisit lukea ensi vuonna? Onko se enemmän eri tuotteiden arvostelupuolta vai käsityöjuttuja? Kerro ihmeessä, koitan toteutella toiveitanne parhaani mukaan :)

Mutta vielä kerran kiitos tästä vuodesta ja palataan uusin energioin taas ensi vuoden puolella!


HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2015!!!


Kuva: Morguelife.com


28.12.2014

Gluteenitonta - Karjalanpiirakat, Hanna-tädin kakut, Tiikerikakku & Juustokakku

Joulun toivotuksissa esittelin vain kuvia leipomuksistani, mutta ohjeita en enää malttanut alkaa naputtelemaan. Nyt kuitenkin ryhdistäydyn ja jaan ne teidän kanssanne :) Ohjeet on muokattu Pörden Keittiössä-blogin ohjeista, paitsi liivatteeton juustokakku on hieman modifioitu Lunni leipoo-blogista.




Karjalanpiirakat ( 40 kpl)


Riisipuuro:

3 dl          vettä
3 dl          puuroriisiä
1,5 l         maitoa
                suolaa maun mukaan

Taikina:

4 dl          vettä
1,5 tl        suolaa
n. 8 dl      teff-jauhoja
2-3 dl       vaaleaa gluteenitonta jauhoa


Keitä ensin puuro. Kiehauta vesi ja lisää riisit. Sekoittele ja anna kiehua muutama minuutti, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Sekoita maito riisien joukkoon ja anna puuron tekeytyä miedolla lämmöllä kunnolla puuroksi. Itse teen puuron kerroskattilassa, aikaa kuluu silloin noin 1,5 tuntia. Mausta valmis puuro suolalla. Puurosta kannattaa tehdä hiukan suolaisempaa kuin "syöntipuurosta", koska piirakassa suolan maku häviää jonkin verran. Anna puuron jäähtyä kunnolla.

Sitten on taikinan vuoro. Mittaa haalea vesi kulhoon ja sekoita suola kunnolla joukkoon. Ala lisäilemään teff-jauhoja pikkuhiljaa veden joukkoon sekoitellen. (Tässä vaiheessa yleiskone on verraton apu). Lisää jauhoja, kunnes taikina alkaa muodostumaan. Vaihda vaaleisiin jauhoihin ja sekoita niitä joukkoon sen verran, että saat taikinasta käsiteltävää, muttei kuitenkaan liian kovaa.

Leivo taikina jauhoitetulla alustalla pötköksi ja jaa se 40 osaan. Pyörittele ensin palloiksi ja sen jälkeen ala kaulitsemaan niitä ohuiksi soikeiksi pohjiksi. (Omani olivat noin 13x10cm kokoisia). Laita riisipuuroa reilu ruokalusikallinen taikinapohjan keskelle ja rypytä piirakka.

Paista 275/300 asteessa niin kauan, kunnes piirakat ovat saaneet hyvän värin. Voitele uunista tulleet piirakat voisulalla.






    Hanna-tädin kakut (n.50-60kpl)


100 g     voita
1 dl        kuohukermaa
1,5 dl     sokeria
1 tl         leivinjauhetta
1.5 tl      vaniljasokeria
3 dl        vaaleaa gluteenitonta jauhoa
1,5 dl     perunajauhoja



Sulata voi ja anna jähtyä. Lisää kerma ja sokeri voisulaan. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Siivilää apuna käyttäen lisää jauhot ja sekoita taikina kunnolla tasaiseksi. Pyörittele taikinasta pieniä palleroita pellille. Paista 200 asteessa noin 10 min, tai kunnes pinta on saanut hieman väriä.






Tiikerikakku


200 g      voita
1,5dl       sokeria
3             kananmunaa
3dl          vaaleaa gluteenitonta jauhoa
2tl           leivinjauhetta
2tl           vaniljasokeria

Raitaosa:

1/3         vaaleaa taikinaa
2 rkl       kaakaojauhetta
4 rkl       kuohukermaa

Lisäksi:

              nokare voita kakkuvuoan voiteluun
              gluteenittomia korppujauhoja



Sulata voi. Vatkaa voi ja sokeri kunnon vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhot siivilän läpi varovasti käännellen. Nappaa noin kolmasosa taikinasta toiseen kulhoon ja sekoita kaakaojauhetta sekä kermaa vuoronperään taikinaosuuteen.

Kaada puolet vaaleasta taikinasta jauhotettuun kakkuvuokaan. Lisää sen päälle tumma osuus ja lopuksi toinen puolikas vaaleasta. Sekoita taikinaa varovasti lusikalla kevyin aaltomaisin liikkein. Paista alatasolla 200 asteessa noin 45 min.





Juustokakku ilman liivatetta

Pohja:

180 g     gluteenittomia Digestive-keksejä
75g        voita

Täyte:

400 g     Philadelphia- tuorejuustoa
4 dl        kuohukermaa
1 dl        tomusokeria
1 rkl       sitruunan mehua
3 tl         vaniljasokeria




Tee ensin pohja. Murskaa keksit kunnolla ja sekoita voisulan kanssa. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla pohjasta sekä reunoilta (näkyy kuvassa). Painele taikina irtopohjavuokaan tiiviiksi pohjaksi ja hiukan myös reunoille. Siirrä jääkaappiin jähmettymään hetkeksi.

Sekoittele tuorejuusto ensin notkeaksi. Lisää tomu- ja vaniljasokeri sekaan sekä sitruunan mehu. Sekoita massa tasaiseksi. Vatkaa kerma pysyväksi vaahdoksi ja sekoittele varovasti tuorejuuston kanssa sekaisin. Ota vuoka jääkaapista ja kaada täyte pohjan päälle. Tasoita pinta ja anna kakun tekeytyä jääkaapissa yön yli. Koristele haluamallasi tavalla.


24.12.2014

Hyvää Joulua Kaikille!!!

Näihin kuviin ja tunnelmiin hiljenee tämä blogi Joulun viettoon.


Rauhallista Joulua!!



Hanna-tädin kakkuja, nam!


Tiikerikakku Pätkis-kuorrutteella




Liivatteeton juustokakku suklaakoristeilla



Karjalanpiirakka Teff-jauhoista




17.12.2014

Gluteenitonta - Pätkismuffinssit

EDIT 30.1.2016 : 
Pätkikset eivät ole enää gluteenittomia. 
Tuoteselosteessa on maininta "saattaa sisältää vehnää".



Kun iskee armoton karkkihimo ja makean nälkä, nämä muffinssit pelastavat päiväsi. Ohje on kirjasta "Kinuskissan helpot suosikit" ja ohje on vaan muunnettu gluteenittomaksi.





Pätkismuffinssit (12 isoa / 18pientä)


1          Pätkis Mini Bites- pussi
150 g   juoksevaa margariinia
1,5 dl   sokeria
2          kananmunaa
4 dl  vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
2 tl       leivinjauhetta
2,5 rkl  kaakaojauhetta
1,5 dl   maitoa


Avaa Pätkis pussi ja nappaa sieltä talteen "sydämet" muffinsseihin (6/9 kpl). Itse olen käyttänyt mini bitesin puolikkaita, ne riittää ihan hyvin. Hakkaa loput pätkikset hyväksi rouheeksi ja siirrä hetkeksi sivuun.
Vatkaa margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi ja lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten sekaan.Mitta maito. Sekoita kaikki kuivat aineet hyvin sekaisin. Lisää siivilää apuna käyttäen vuoronperään jauhoja ja maitoa. Vatkaa hyvin. Lopuksi lisää pätkisrouhe ja sekoittele se tasaisesti taikinaan esim. nuolijaa apuna käyttäen.
Lusikoi taikinaa muffinssivuokiin ja työnnä pätkissydän taikinan keskelle. Peittele kohdat hiukan taikinalla.

Paista 225 asteessa noin 15min.

Nauti!



Testasin ja tein muutaman Da Capoilla ja niistä tuli myöskin aivan älyttömän hyviä. Nappasin taikinaa hiukan sivuun ja lisäsin sinne Da Capo-rouheen ja pilkoin patukoista 1cm levyisiä sydämiä. Ja makoisia olivat. Mukavaa vaihtelua syödä kahta lempparisuklaata vuorotellen :)


Kaikki, jotka ovat näitä muffinsseja maistanut, ovat tykänneet. Varmoja herkkupöydän suosikkeja siis:) Tällä hetkellä on myös paras mahdollinen aika tehdä näitä, kun kauppojen hyllyt notkuvat Fazerit klassikoiden karkkibokseja.


Namut vaan palasiksi ja muffinsseja vääntämään!




14.12.2014

Gluteenitonta - Pinaattiletut

Silloin kun aloitin gluteenittomalla ruokavaliolla, päätin tehdä pinaattikeittoa. Innoissani hääräilin keittiössä, mutta keskittymiseni herpaantui ja aloin samalla tekemään jotain muuta. No, sen nyt tietää miten käy kun maitopohjainen keitto kiehuu hetken yksinänsä; sehän palaa pohjaan. Ei auttanut muu, kuin heittää keitto menemään. Sen jälkeen ei ole tehnyt mieli leikkiä pinaatin kanssa muuten, paitsi smoothieissa, pastassa ja salaatissa lisäkkeenä.

Nyt kuitenkin innostuin taas pitkästä aikaa pinaatin kanssa touhuamaan ja päätin kokeilla gluteenittomia pinaattilettuja. Ohjeen pohjan nappasin kotikokki.net-sivustolta ja hiukan itse muuntelin omiin aineisiini sovitellen:





Pinaattiletut (noin 20 pientä)


5 dl     maitoa
1 tl      psylliumia
2         kananmunaa
150 g  tuoretta, pieneksi hakattua pinaattia (myös pakastettu käy)
1,5 dl  vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl  riisijauhoja
1tl       suolaa


Sekoita maidon sekaan psyllium sekä munat hyvin vatkaten. Lisää pinaatti. Sekoita jauhot todella hyvin vatkaten, ettei ne paakkuunnu (siivilää kannattaa käyttää). Mausta suolalla ja anna taikinan vetäytyä huoneenlämmössä noin 15 min. Taikinasta tulee hyvin paksua, mutta se on vain hyväksi.

Pudota lettupannulle pienet tipat rasvaa joka koloseen ja paista lettuja muutaman minuutin ajan. Kun taikina on hyytynyt, käännä letut toisin päin. Paista vielä muutama minuutti ja kippaa letut lautaselle. 
Tarjoile esim. perunamuusin ja puolukkasurvoksen kera :)



Paistoin aika paksuja lettusia ja letuista tulikin todella muhkeita ja täyteläisiä. Hiukan tummia, mutta onpahan ainakin kypsiä :) 

Itselleni riitti 3 lettua ja miehelleni 4, kun perunamuusia oli kaverina. Eli ovat todella täyttäviä.

Näitä tulee varmasti tehtyä usein, koska ne ovat helppoja, nopeita, hyvin vatsan täyttäviä ja ennenkaikkea edullisia! 



13.12.2014

Tonttupaja - Osa 3

Kun kirjoitin edellisen viikonlopun suunnitelmista, ne menivät juurikin niin. Kävin perjantaina kangaskaupassa ja lauantaina aamulla lähti kone surisemaan. Siitä se sitten tikkasikin sunnuntai yöhön saakka :) Kaikki sain tehtyä, vaikka hartiani vedin totaaliseen jumiin. Tälläkin hetkellä tässä rennosti kirjotellessani, hartiaa polttaa vietävästi. Mutta silti on hyvä mieli, kaikki sain tehtyä ja nyt voin aloittaa rauhallisesti joulun odotuksen.

Postailun kanssa vaan on ollut pientä problematiikkaa tuon kuvauksen suhteen, mutta nyt senkin asian sain korjattua. Jälleen kunnollisen kamerataiston jälkeen sain napsittua kuvat viikonlopun aikana syntyneistä tuotoksistani, olkaapa hyvät :)




Miesten vuorelliset fleecelapaset, ilman kuminauhaa. Jos ei käytä kuminauhaa ranteen kohdalla lapasista tulee hieman helpommin puettavat. Iloisen värisille lapasille on jo mietitty tuleva omistaja. Ohje löytyy täältä.




Kaulahuivi ja vuorelliset lapaset, edelleen fleecestä. Naisten kokoa. Kaulahuivikin on tuplapaksua, jotta varmasti lämmittää talven tuulissa ja tuiskuissa. Kaulahuivi on omasta päästä, lapasten ohje sama kuin muissa.





Miesten setti, trikoosta. Pipo, tuubihuivi sekä lapaset flecevuorella.Tuubihuivi on ilman kaavoja ommeltu kaksinkertaiseksi ja pipo on vanhan tutun trikoopipon ohjeen mukaan.



Naisten setti, trikoota. Pipo, kaksinkerroin oleva tuubihuivi sekä fleecevuorella varustetut lapaset. Tuubihuivi jälleen vaan itsekehitelty versio ja pipo ja lapaset samoilla ohjeilla kuin muissa.




Miesten kypärämyssy, päänympärykselle 60cm. Itse varioidut kaavat ottombren ilmaiskaavasta, lohikäärmemyssystä. Lopputulokseen olen erittäin tyytyväinen, toivottavasti on myös sen tuleva omistaja, jolle se on mittatilaustyönä tehty :)




Lasten setti. Monsteripipo. lapaset vuorella sekä kolmion mallinen kauluri. Kaikki fleecestä. Pipon malli itse muokaten täältä. Huivi on itsekehitelty tarrakiinnityksellä, sekä lapasten ohjeen saat täältä. Kummipojan isoveli toivottavasti tykkää!




Ja tässä toinen melkein identtinen setti hiukan pienemmällä koolla. Tämä menossa kummipojalle :) 




Tämä ei ole menossa pakettiin, mutta tuli bonuksena sopivan kokoisesta fleecekaitaleesta. Äärimmäisen helppo pipo tehdä, suosittelen trikoopipon ohella ensikertalaisille :) Ohje löytyy täältä.






Naisten tossukat, raidallista fleeceä. Pohjat tein kaksinkertaisena, muuten yksinkertaisena. Ohjeen löysin täältä ja kaavat tietysti piirtelin itse, hieman niitäkin (tapani mukaan) muutellen. Mielestäni pohjasta tulee ohjeen mukaan liian pieni sekä varresta liian löysä, siksi muuntelin kaavaa.




Samanmoiset tossukat musta-valkoisesta pallofleecestä. Ohje on myöskin todella helppo ja nopea tehdä, alle tunnissa olet varmasti tehnyt kaavat, leikannut kankaat ja ommellut ne kasaan. Suosittelen!



Näiden töiden lisäksi tein viikonlopun aikana:

- Keittiön verhot 
- Keittiön pyöreälle pyödälle pöytäliinan, 
- Eteisen ikkunaan verhon 
- Eteisen oven ikkunaan pikkuverhon 
- Olohuoneen verhot 
- Virkatut tossut

 Eli hommaa riitti :)


Tämä olikin sitten viimeinen osa tonttupajaa. Kaikki on nyt tehty ja paketointi on enää jäljellä. Nyt on aika nauttia olosta ja näperrellä pikkuisia pehmoisia paketteja lähimmäisille :)



Rauhallista  joulun odotusta kaikille!

4.12.2014

Joulun Taikaa - Verannan koristelu

Kaikki, jotka minut kunnolla tuntee, tietää etten ole mikään suuri joulukoristeihminen. Kotini ei ole koskaan ollut pukkien, tonttujen ja jouluvalojen vallassa ja verhoja en ole vaihtanut ikinä joulun takia.

Koska tuo näpertely kuitenkin aina vie minut välillä toiseen maailmaan, niin aloitin iltani kuluksi viime viikolla miettimään, jos nyt vaikka tekisikin kotiin jotain joulun henkeä. Ei mitään superhärpäkkeliä vaan jotain neutraalia, rauhallista ja "kevyttä".

Seikkailin eri blogeilla ja etsiskelin sopivaa ideaa. Hetkisen pyörittyäni löysin annekata.com-blogista paperista taitellun tähden. Rakastan paperitaittelua, joten sehän piti heti testata. Ensin tein yhden, sitten toisen ja muutaman päivän päästä minulla oli jo 14 eri kokoista paperitähteä. Paperina käytin postissa tullutta lehteä, josta leikkelin kaikki sellaiset kohdat, missä oli pelkkää tekstiä :) Mikä mahtava kierrätysidea vanhoille lehdille!

Kun koko olohuoneen pöytä oli vallattu hentosilla tähtösilläni, tajusin että niille pitäisi keksiä joku paikka ennenkuin koiruuden nenä hajottaa ne (muutamaa hän kävi jo morjestamassa)... Hetkisen mietittyäni kekkasin meidän verannan, jota olenkin jo pitkään halunnut piristää jotenkin. Kiinnitin langan vaakatasoon ensin ja sen jälkeen laitoin tähtiä eri korkeuksille roikkumaan.

Tässä kuvia lopputuloksesta, jotka otin pimeän jo saavuttua:
















Mukavaa joulukuun alkua kaikille!




Tonttupaja - Osa 2

No niin. Siitä onkin taas aikaa, kun viimeksi jotain tänne lisäilin. Olen tapellut oikein urakalla kamerani kanssa, joka on päättänyt sanoa itsensä irti blogikuvien otosta. Mutta taas pitkien ja hermoja raastavien hetkien jälkeen, olen saanut jotain uutta kuvailtua :)

Tässä jälleen lisää joulupaketteihin meneviä tuotoksia :



Saanko esitellä; Plarko The Monster! Tämän halusin ehdottomasti tehdä pakettiin, onhan se niin söpö. Tämän taisin jopa tehdä täysin ohjeiden mukaan, korkeintaan lisäilin muutaman kerroksen käsiin :) Tästä tuli suuri, pituutta Plarkolla on 33cm. Tein sen todella vahvasta akryylilangasta, Novitan Sirkuksesta. Silmät, suut, kädet ja jalat on kaksinkertaista akryylilankaa. Koukkuna toimi nro 3. Ohje on englanninkielinen ja löytyy täältä.




Kun olin julkaissut tonttupajan ensimmäisessä osassa kuvan Alfo The Monsterista, sain heti mahdollisuuden tehdä toisen:) Sain herttaisen ehdotuksen, jossa voisin ilahduttaa kahta pientä poitsua tekeleilläni. Minähän tietysti innoissani tartuin jälleen koukkuuni ja tällainen siitä syntyi. Ekan Alfon jäljiltä ei jäänyt kuin paitalangat, mutta onneksi löytyi limen vihreää lankaa kaupasta lisää :) Kaikki osat on virkattu kaksinkertaisena kolmosen koukulla, akryylilangasta.
Se on hassua, että vaikka samalla tavalla mukamas tekee, niin jokaisesta tulee oman näköisensä :) Ohje löytyy tonttupajan ensimmäisestä osasta englanninkielisenä.




Samaiseen tilaukseen väkersin tällaisen pienen ja suloisen Taggle The Monsterin, olihan poitsua kuitenkin kaksi. Tagglesta tuli odotettua matalampi, mutta sitäkin suloisempi. Akryylilangan kuluessa, sain tämän väännetyä kasaan ja olin heti myyty. Modifioin tämän mielestäni paljon paremmaksi kuin alkuperäisen ja jätin siivet ja ihmeelliset nirunaru-kädet tekemättä. Tein mukavat "mokkulakädet" ja hiukan isommat varpaat :) Tämä Taggle on 12cm korkea ja kuuluu samaan monsteriperheeseen kuin Alfo ja Plarkokin. Ohjeen alkuperäiseen monsteriin löydät täältä.




Tämä on menossa rakkaalle ystävälleni, joka näki täällä esiintyvän, harmaan hopeisen pipon minulla taannoin päässäni. Lupasin sitten väsäillä hänellekin samanmoisen, hiukan vain pienemmän. Lankana toimi Dora Sim ja värinä musta kultaisella metallilangalla höystettynä. Tämä lanka on kai jo loppunut, koska mistään en ole sitä lisää löytänyt :( Koristeena toimii pieni punainen kimalteleva sydän, joka on itse kehitelty versio :)  Ohje pipoon löytyy aikaisemmasta postauksesta.





Sitten vielä viimeisenä settinä on välillä ompelukonehomma :) Rakas miekkoseni saa ihanan pehmeästä trikoosta tehdyn setin johon kuuluu pipo. lapaset ja kuvasta puuttuva tuubihuivi. Pipo on tehty kaksinkertaisena ja lapasissa on fleecevuori. Tuubihiuvi on vain "pötkö", jonka reunat siksakkasin. Huivista ei tullut mikään muotovalio, mutta ajaa varmasti asiansa hiihdossa kaulan suojana. Ohjeet löytyy jo aikaisemmin postatuista jutuista, pipon löydät täältä  ja lapaset englanninkielisenä täältä.




Sellaista settiä tällä kertaa! :) 

Kangaskaupassa "täytyy" vielä käydä , koska muutama metri tarvittavia kankaita puutuu. Luultavasti kuitenkin  jo viikonloppuna alkaa armoton koneella surruuttelu! 
Mutta niistä lisää seuraavassa osassa :)


Piristä päivääni ja kerro omat suosikkisi/inhokkisi kommenttiluukkuun!